Air max 1

In 1987 bracht Nike haar topmodel de air max 1 op de markt. De air max 1 was het begin van een ware air max revolutie. Oorspronkelijk werd dit model als hardloopschoen op de markt gebracht, maar al snel werd de air max 1 niet alleen als hardloopschoen gedragen. Tegenwoordig is de air max 1 niet meer weg te denken uit het straatbeeld en wordt het door een brede doelgroep gedragen.

Het ontwerp van de air max 1

Het ontwerp van de air max 1 was Tinker Hatfield. De ontwerper werd door Nike aangenomen als bedrijfsarchitect. Na een aantal jaar ging Hatfield schoenen ontwerpen. De ontwerper van de schoen wilde het systeem van het Pompidou centre in Parijs terug laten komen in het ontwerp van de schoen. Het resultaat was een innovatieve schoen waarmee Nike heel veel succes heeft geboekt. De schoen is verantwoordelijk geweest voor een grote revolutie. En dat te bedenken dat er binnen Nike veel medewerkers de schoen afschuwelijk vonden.

Een boek toegewijd aan de air max 1

Dat de air max 1 de populairste schoen van het modemerk is, is inmiddels wel duidelijk. Matt Stevens begon in 2011 het Max100 project, wat een boek was waarmee zijn liefde voor de air max duidelijk werd. Het boek bestond uit diverse illustraties van de air max 1. Door middel van Kickstarter werd het project een groot succes.

Samenwerkingen

Om het design van de air max 1 een verdere boost te geven besloot Nike om samen te werken met diverse ontwerpers. De eerste samenwerking was die met het Japanse bedrijf Atmos. De ‘Safari’ schoen werd een groot succes en gaat tegenwoordig nog voor grote bedragen over de toonbank. Hetzelfde geldt voor de samenwerking tussen Nike en de Nederlandse ontwerper Piet Parra. De air max 1 Parra is een bordeaux rode schoen die nog steeds populair is.