In 1977 had luchtvaartingenieur Marion Franklin Rudy een briljant idee, hij bedacht om Air in te kapselen in het kussen van een schoen. Nike oprichter Phil Knight zag er wel wat in, en testte een prototype hardloopschoen. Niet wetende dat deze technologie, en vele andere producten van Nike,  enkele decennia later het straatbeeld zouden bepalen. In 1978 lanceerde sport,- en lifestylemerk Nike de eerste loopschoen met Air in de zool, de Nike Air Tailwind. Nog niet zichtbaar, maar deze schoen was slechts het begin van een revolutie.

Het iconische Air Max ontwerp

Pas tien jaar na het idee van Rudy, kwam de Nike Air Max in beeld. In 1987 boog schoenontwerper Tinker Hatfield zich over het Air idee, en introduceerde een sneakers waarbij de Air demping zichtbaar was. De Nike Air Max 1 werd geboren, een bijzondere sneaker die flink opviel in een tijd van eenvoudige hardloopschoenen. De eerste Air Max was slechts het begin van een succesvolle loopbaan en wordt beschouwd als dé schoen die de sneakercultuur veranderde. Mensen staan vandaag de dag nog steeds in grote getalen in de rij voor limited editons of speciale collabs met artiesten. Inmiddels kent de Air Max 1 populaire opvolgers , die meestal vernoemd zijn naar het jaar waarin ze werden uitgebracht.

Revolutie van de Air United

Een typische hardloopschoen is de Air Max zeker niet. De zichtbare Air Unit werd vooral gebruikt bij sportschoenen voor basketbal, training en nog meer sporten, maar voor een hardloopschoen is de met lucht gevulde bubbel niet standaard. Hoewel de doorschijnende Air Unit ooit met de Air Max 1 begon, en deze nog steeds zeer populair is, zijn er ook opvolgers die het goed doen. De Air Unit is bijna bij ieder model aangepast naar nieuwe vormen en nieuwe plaatsen. De bekendste zijn de Air Max 95 en de Air Max 97. Vandaag de dag brengt Nike nog steeds succesvolle modellen uit als de Nike Air Max 270 en de Air Max 2090.

De toekomst van de Nike Air Max

Stoppen met de Nike Air Max? Géén denken aan! Nike is van plan om door te gaan met het produceren van nieuwe Air Max modellen voor lifestyle en casual wear. Ook oudere modellen blijven worden uitgegeven in de vorm van special editions, samenwerkingen en heruitgaven.